‘Filosofie kan onze verbondenheid vergroten’

U bent hier

Home > Nieuws > ‘Filosofie kan onze verbondenheid vergroten’

Vanaf januari dagen de bibliotheek van Halle en Archeduc je uit om je vertrouwde gedachten even los te laten in De Filosofische Academie.

‘Het vergt wat oefening, maar filosofie kan onze verbondenheid vergroten’ , zegt filosoof Alex Klijn, die de academie elke maand in goede banen zal leiden.   

Waarom ben je zelf filosofie gaan studeren?
Ik begon eerst aan opleiding wiskunde, maar in mijn studententijd hield ik er nogal een rock-'n-roll levensstijl op na. We kregen in die richting ook les van professor Etienne Vermeersch, en dat was eigenlijk het enige vak dat me echt boeide. Toen mijn leeftijdsgenoten begonnen af te studeren besloot ik me te herpakken en koos ik voor een opleiding filosofie. Een beetje met de jonge naïeve gedacht dat ik de waarheid zou gaan vinden. Dat is niet gelukt, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze. (lacht)

Je bent een pleitbezorger van de praktische filosofie en het Socratisch gesprek. Waar komt die passie vandaan?
Twintig jaar geleden nam ik op een conferentie in India deel aan een workshop Socratisch gesprek en ik was meteen verkocht. Ik heb die workshop toen drie keer na elkaar gevolgd en ben zeer enthousiast terug naar België gekomen. Sindsdien heb ik me er steeds verder in verdiept via verschillende opleidingen.

 

In de Filosofische Academie ligt de nadruk ook op de praktijk. Wat mogen de deelnemers verwachten?
Elke maand gaan we aan de slag met inspirerende ideeën van grote denkers. Maar we gaan vooral veel samen praten, denken en gaandeweg onze filosofische vaardigheden aanscherpen. Het vergt wat oefening om je eigen mening uit een gesprek te houden, maar het loont absoluut de moeite. We hebben allemaal de neiging om constant onze eigen mening te geven. Als je echt leert luisteren naar anderen en de reflex kweekt om te onderzoeken waar vragen vandaan komen, levert dat vaak meer diepgang en verbondenheid op. Ik hoop dat de deelnemers van de Filosofische Academie dus vooral veel toffere gesprekken gaan hebben met hun vrienden en (klein)kinderen.


Zelf zin gekregen in meer filosofie? 
>> Schrijf je dan in voor de Filosofische Academie.
De eerste sessie vindt plaats op 11 januari.