Duizend Heuvels Festival strijkt neer in Asse

U bent hier

Home > Nieuws > Duizend Heuvels Festival strijkt neer in Asse

Op zondag 27 oktober kan je in ’t Jass in Asse komen proeven van het Zuiden tijdens het Duizend Heuvels Festival.

Letterlijk, want je kan genieten van een heerlijke Afrikaanse maaltijd, je leert zelf hoe je samosa's maakt of je drinkt duurzaam geteelde koffie uit Rwanda, met een Belgisch koekje erbij.

Wereldwinkel Asse voorziet je van (h)eerlijke drankjes. Geen culinaire avonturier? Je kan ook kiezen voor een heerlijke ravioli met champignonvulling of kabeljauwfilet met aardappelen.

Het Duizend Heuvels Festival is natuurlijk meer dan alleen eten en drinken. Steek de handen uit de mouwen tijdens verschillende duurzame workshops of verken de omgeving van ’t Jass tijdens een wandeling met wandelclub De Trekplosters uit Zellik.

Heb je eerder dansbenen? Sluit dan aan bij dansgroep Mallepietje uit Asse. Zij oefenden voor de gelegenheid een Afrikaanse dans in. Ook dansgroep Mahoro uit Rwanda zal te bewonderen zijn.

 

 

 

Programma:

15.00 uur: vertrek wandeling De Trekplosters ( ± 7 km)

Vanaf 15.00 uur: doorlopend gratis workshops en andere activiteiten, toelichting bij projecten die structurele hulp bieden in het Zuiden

Geniet van een ijsje en de doorlopende animatie die je laat kennismaken met boeiende projecten in Rwanda en Burundi.

Vanaf 18.00 uur: schuif aan voor een lekkere maaltijd van Chef Jacqueline

19.00 uur: Rwandese dans met groep Mahoro

Vanaf 20.30 uur: Dans mee met Mallepietje

 

De hoofdrolspelers:

Chef Jacqueline baat een Afrikaans restaurant uit in Asse en is als traiteur een gekend gezicht in de Afrikaanse gemeenschap. Op 27/10 sluit ze haar restaurant om te koken op het Duizend Heuvels Festival. Ben je van plan om met een grote groep aan te schuiven? Help ons dit festival in goede banen te leiden en reserveer je tafel.

Zilipa woont al 20 jaar in Asse, maar liet haar hart in Rwanda waar ze met de vzw Solidev bezieler is van het project ‘De kip met de gouden eieren’ en ‘Magic Mushrooms’. Die champignons worden ook verwerkt in een heerlijke ravioli die je tijdens het Duizend Heuvels Festival kan proeven.

Vincent, Maarten en Arthur verbleven deze zomer in Gisenyi in Rwanda. Met de Leuvense studentenorganisatie Humasol brachten ze hun technische kennis naar daar om lokale boeren in staat te stellen voor een betere oogst te zorgen. Hun belevenissen kan je nu al lezen. Ze delen graag hun verhaal met jou op 27/10 aan de infostand van Humasol.

Arlette ondersteunt vanuit België de Rwandese coöperatieve Duterimbere die werkloze jongeren en vrouwen begeleidt naar werk dat voor een regelmatig inkomen zorgt. Zo zette zij recent een samenwerking op met een andere coöperatieve die met zonne-energie het gebruik van elektrische toestellen mogelijk maakt in een project dat van lokaal gekweekte sojabonen tofu maakt.

Clamande woont al 12 jaar in Asse, maar is afkomstig uit Burundi. Met het projecten Shaza Saloon van Rema doorbreekt ze de cirkel van armoede van jongeren die het platteland verlaten, op zoek naar werk in de stad. De jongeren krijgen een opleiding tot kapper en worden op weg gezet om een eigen kapperszaakje te starten en zo voor hun eigen inkomen te kunnen zorgen.

Stijn is gepassioneerd door het kweken van champignons op koffiegruis. Wil je ook aan de slag om je eigen oesterzwammen te laten groeien? Stijn deelt graag zijn geheimen met jou en zorgt ervoor dat je met je eigen groeikit 
naar huis kan.

Laure is bedreven in vlechten. Ze laat je zien hoe je de typisch Afrikaanse vlechtjes maakt en helpt je op weg om het zelf uit te proberen. Ook wie wil kennismaken met Afrikaanse sjaaltjes en hoe je die sierlijk kan knopen, is welkom. Breng je eigen sjaaltje mee of koop er eentje tijdens het Duizend Heuvels Festival om meteen aan de slag te kunnen.

Verkleed als goochelaar, en gewapend met kleurrijke ballonnen verrast Ivan alle kinderen. Hij blaast leven in kleurrijke ballonfiguren: niets is hem te gek om de jongste deelnemers een heerlijke namiddag te bezorgen.

Mallepietje is een dansgroep uit Asse die elke vrijdagavond in een divers gezelschap volksdansen van over de hele wereld danst. Voor de gelegenheid oefenden ze een Afrikaanse dans. En ze leren ook jou graag hoe het moet. Dansplezier verzekerd! De Rwandese groep Mahoro demonstreert dan weer een aantal traditionele dansen uit hun land.

De tentoonstelling 'Ik kom van ver' bundelt de verhalen van 44 vrouwen die van over de hele wereld in België terechtkwamen. De verhalen krijgen een gezicht. De gezichten krijgen een verhaal.

Wandelclub De Trekplosters uit Zellik stippelde een frisse najaarswandeling van  ± 7 km uit met vertrek en aankomst op het Duizend Heuvels Festival. Inschrijven op voorhand is niet nodig.