Gesprekkenreeks 'Religie en revolutie'

U bent hier

Home > Nieuws > Gesprekkenreeks 'Religie en revolutie'

Samen met Westrand en CC Strombeek organiseert Archeduc vijf gesprekken in het kader van theater dat ons allen aanraakt, in de kern van ons bestaan. Theater dat je blik opent, waarbij je de zaal verlaat als een ander mens.

Zou jij het fijn vinden om na zo ’n voorstelling even na te praten met een kleine groep geïnteresseerden? Niet zomaar in het wilde weg, maar in het gezelschap van een jonge filosofe die bovendien zelf theater maakt. Ze heet Sarah Eisa, een Duitse actrice met Palestijnse roots die sinds 2003 in België woont. Ze studeerde theaterwetenschappen in München, dramatische kunsten in Brussel en wijsbegeerte en moraalwetenschappen aan de VUB en spreekt onberispelijk Nederlands.

Vier voorstellingen uit de reeks Religie en Revolutie

We nodigen een beperkte groep mensen van ons publiek uit (maximum 25 deelnemers per sessie) voor een gratis verdiepend gesprek dat aansluit bij een theatervoorstelling. In de reeks Religie en Revolutie hebben we vier voorstellingen geselecteerd die inhoudelijk met elkaar verwant zijn. We praten telkens maximum een uur na bij een drankje, op zoek naar wat voor ons de kernidee is van de voorstelling. Sarah Eisa begeleidt elk gesprek en we vragen aan spelers/dramaturgen van het stuk om op het eind van het gesprek te reflecteren over wat werd gezegd door het publiek. Uiteindelijk komen we zo tot vier kernvragen die we uitdiepen in een langer gesprek op een filosofische zondagse brunch die meer ruimte biedt om over de interessantste ideeën verder te denken.
Zolang er plaats is kan iedereen die de voorstelling zag gratis aansluiten bij het nagesprek, maar we geven voorrang aan de mensen die zich vooraf inschrijven, met voorkeur voor wie meerdere voorstellingen en nagesprekken volgt. De brunch is voorbehouden voor wie minstens twee gesprekken bijwoonde. Inschrijven voor de gesprekken kan door te mailen naar Wim.VanParijs@westrand.be

De voorstellingen

De voorstellingen worden afwisselend in Westrand en CC Strombeek gepresenteerd. Thema’s die aan bod komen zijn: “Kan een ideaal een revolutie rechtvaardigen? Is onrecht een grond van terrorisme? Waar ligt onze persoonlijke verantwoordelijkheid? Is religie een bron van terrorisme? Zijn religie en terreur contradicties in termini? Vallen er in de geschiedenis patronen te ontdekken wanneer godsdienst en geweld aan elkaar gelinkt zijn?...”

Van de vijfde samenkomst maken we een filosofische brunch (voor 10 euro) op zondag 21 mei in Dilbeek, van 11u tot 13u in CC Westrand (lunchbox).

26/01: Join the Revolution - Action Zoo Humain
Een kritisch-optimistisch antidotum tegen het actuele klimaat, theater voor een positieve revolutie.

24/02: Groupe Diane - Het Nieuwstedelijk
Over moderne Robin Hoods, sociale actie en de eerste interventie van de Groupe Diane.

29/04: Onschuld - De Roovers
Dea Loher schetst in 19 scènes een beklijvend beeld van een groep vertwijfelde en verstrikte mensen in een kleine kustplaats.

04/05: Uw Rijk Kome - SKaGeN
Jezus voor beginners. Een scherpe hedendaagse voorstelling over geloof, zowel tragisch als verraderlijk vrolijk.

Georganiseerd door Archeduc, Westrand en CC Strombeek.