Toffe peren

U bent hier

Home > Projecten > Toffe peren

 

Weet jij iets of kan jij iets waar anderen kunnen van leren?

Maak je met je passie het leven eenvoudiger en duurzamer?

Dan zijn wij op zoek naar jou! Wij helpen je je om je talent te delen:

- Demonstreer je recept om oude broodresten te verwerken.
- Inspireer anderen met tips om verpakkingsvrij te winkelen.
- Vertel het verhaal van je duurzame fietsreis.
- Alles is mogelijk en wij helpen je graag op pad!

Wie zoeken we?

We zoeken mensen die ergens handig in zijn, die iets kunnen en anderen willen leren hoe je dat klaar speelt. Maar evengoed kan het gaan over een levenservaring die je met anderen wil delen. Of een recept van je oma dat je niet verloren wil laten gaan. Het hoeven niet alleen praktische dingen te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook komen vertellen over slimme apps om je leven eenvoudiger te organiseren. Met andere woorden: alles kan!

Meedoen?

Ben je zelf geïnteresseerd of ken je een toffe peer? Stuur dan snel een mailtje naar ann@archeduc.be

 


Over 'Toffe peren'

Met het project Toffe peren wil Archeduc leren van en met elkaar stimuleren. Mensen die hun ervaring of wat ze kennen en kunnen willen delen met anderen, waardoor die er sterker van worden, vinden wij toffe peren. Mensen die in zichzelf investeren door open te staan en van andere mensen te leren vinden wij toffe peren. Breng zulke toffe peren bij elkaar en er ontstaat iets magisch: van peer tot peer leren!

Er bestaat echter ook een serieuze uitleg: peer to peer learning is een bijzondere manier van leren. Iedere aanwezige is gelijkwaardig. De ene is op een bepaald moment iets wijzer, sneller of iets competenter dan de andere en even later draait dat weer, dan weet de andere iets meer of is die handiger in iets. Als er voor wordt gezorgd dat iedereen zijn bijdrage kan doen wanneer hij dat wil, leert men van elkaars ervaring, kennen en kunnen. Bij Archeduc zijn we er van overtuigd dat deze manier van leren enorm effectief is en bovendien deugd doet.

Op zoek naar verborgen kennis, passies, en vaardigheden 

In Halle-Vilvoorde ligt een enorme schat aan kennis, ervaringen, vaardigheden of passie verborgen.  Die  schat ligt niet erg diep, maar toch een beetje onder de grond. Wij trachten hem bloot leggen, zodat alle mensen de kans zouden hebben er van te genieten.

We doen dit volgens een eenvoudig recept: Iedereen kan iets, weet iets, heeft levenswijsheid, doet iets graag of heeft een passie, waar ook andere mensen deugd van zouden kunnen hebben. Archeduc zoekt tussen al die mensen de personen uit die nét iets meer willen doen met wat ze weten, kunnen, ervaren hebben of graag doen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die nieuwsgierig zijn,  graag willen bijleren, hun talenten verder ontwikkelen of over bepaalde thema’s in gesprek willen gaan met anderen.

Beide groepen, de geïnteresseerden en zij die iets te bieden hebben, brengen we samen. Door die ontmoeting worden ze allen beter in wat ze graag doen, nuttig of interessant vinden. Soms leren ze ook dingen, waarvan ze nooit gedacht hadden dàt ze het interessant of plezant zouden vinden. Of geven ze elkaar een verrassende kijk op iets waar ze al jaren mee vertrouwd zijn.

We stellen slechts één voorwaarde: Mensen komen naar onze activiteiten in hun vrije tijd. Daarom is het belangrijk dat deelnemers plezier kunnen beleven aan hun tijd bij Archeduc. We willen dus dat wat we hen bieden respectvol is, deugd doet en hen sterker maakt.