Wereldvluchtelingendag 2019 - Brug naar Palestina

U bent hier

Home > Wereldvluchtelingendag 2019 - Brug naar Palestina

Wereldvluchtelingendag werd voor het eerst georganiseerd in 2001 en wordt sindsdien ieder jaar op 20 juni gehouden. Tienduizenden mensen uit de hele wereld nemen die dag de tijd om vluchtelingen wereldwijd in de kijker te zetten.

In Halle proberen we dit jaar de brug te slaan naar Palestina. Via een filmavond, een lezing en twee tentoonstellingen gaan we dieper in op de vluchtelingenproblematiek en willen we de aandacht vestigen op wat buddy's kunnen betekenen in het leven van wie als vluchteling aankomt in een onbekende stad.

Ontdek hieronder het volledige programma:
 

Donderdag 20 juni

Film- en gespreksavond met solidaire maaltijd: What happened in the tent

In hun documentaire 'What happened in the tent' gaan Majd Khalifeh en Roel Nollet op zoek naar de verbindende kracht van circus. Een uitwisselingsproject tussen twee circusscholen – de een uit de Westelijke Jordaanoever in Palestina, de andere uit Molenbeek in België – brengt twee groepen jongeren uit kwetsbare gebieden samen.

Elk hebben ze hun eigen verhaal over de manier waarop hun leefomgeving in beeld wordt gebracht. Zij proberen echter de negativiteit, het geweld en de discriminatie waarmee ze geconfronteerd worden, om te buigen naar een constructief project. Vanaf het moment dat ze in het circus binnenstappen, verandert hun wereld. Circus betekent voor hen niet enkel kunstjes en bewegingen, maar een manier om de uitdagingen van de samenleving waarin ze leven aan te pakken.

Solidaire maaltijd: Vanaf 19.00 uur kan je – samen met de documentairemakers en journalist Johan De Poortere – in ruil voor een vrije bijdrage starten met een (h)eerlijke solidaire maaltijd van Collect’Actif.

De documentaire start om 20.00 uur en wordt gevolgd door een panelgesprek.

Waar?
Raadzaal, stadhuis Halle, Oudstrijdersplein 18

Wanneer?
Donderdag 20 juni vanaf 19.00 uur

>>Schrijf je hier in<<

TRAILER What Happened in the Tent II from The Redhorse Collective on Vimeo.

 


Vrijdag 21 juni

Lezing: Palestina – Inzoomen op vroeger en vandaag

Het oplaaiend geweld in Gaza en West Bank, het Eurovisiesongfestival dat dit jaar plaatsvindt in Tel Aviv , de oproep tot boycot, de Palestijnse vluchtelingen…  Genoeg stof om de situatie in de regio van naderbij te bekijken. Een Midden-Oosten experte van de vzw Palestina Solidariteit neemt ons mee op een reis doorheen de recente geschiedenis van het conflict. 

Palestina Solidariteit vzw is een onafhankelijke vrijwilligersbeweging die opkomt voor de rechten van het Palestijnse volk. Moustafa El Baba is een Palestijnse Hallenaar die jarenlang als projectmanager werkte voor Unesco en de Vlaamse Overheid in Gaza. Hij was ook verschillende jaren actief in de Halse integratieraad. Hij volgt de socio-politieke situatie op de voet en is de uitgelezen persoon om met ons een blik te werpen op de situatie in Palestina vandaag. 

Waar?
Cardijnzaal, stadhuis Halle, Oudstrijdersplein 18

Wanneer?
Vrijdag 21 juni om 20.00 uur
 


7 tot 21 juni

Tentoonstellingen: ‘Memory of a Land’ en ‘De verdwenen dorpen van Palestina’

 

Memory of a Land

Maher Naji groeide op in Gaza en verhuisde in 1983 naar Sint-Petersburg om er architectuur te studeren. Op de campus ontmoette hij er zijn toekomstige Oekraïense vrouw Iryna. In 1995 keerden ze terug naar Gaza, waar Maher directeur was bij het ministerie van Wonen. Iryna gaf er praktijkcursussen aan Palestijnse vrouwen.

De passie voor het schilderen bracht Maher en Iryna samen. Het veroorzaakte ook hun uiteindelijke vlucht uit Palestina. Mahers politiek geïnspireerde werken vielen niet in de smaak bij Hamas en in 2017 werd hij 2 weken gevangen genomen.

Maher en Iryna stonden toen voor de hartverscheurende keuze: stoppen met schilderen of vluchten uit Palestina. Het werd dat laatste en zo kwamen ze in België terecht. Met de expo Memory of a Land stellen ze voor het eerst hun schilderijen tentoon in België, in hun thuisstad Halle. 

Waar?
Basiliekstraat 49, Halle

Wanneer?
Van 7 tot 21 juni 
(Vernissage op 7 juni vanaf 17.00 uur)
In het weekend van 10.00 tot 18.00 uur, op donderdag en vrijdag van 14.00 tot 19.00 uur

 

‘De verdwenen dorpen van Palestina’

Het Eurovisiesongfestival 2019 in Israël ging door in Ramat Aviv, een stadsdeel dat letterlijk gebouwd is op de ruïnes van een Palestijns dorp Sheikh Muwanis. Voormalig VRT-journalist Johan Depoortere maakte vorig jaar een rondreis in Israël & Palestina. Hij speurde naar de geschiedenis van Sheikh Muwanis en ruim 600 andere dorpen waaruit de Palestijnse inwoners werden verjaagd en de huizen werden vernietigd. Een fototentoonstelling over stille getuigen van een woelig verleden.

Waar?
Foyer, stadhuis Halle, Oudstrijdersplein 18

Wanneer?
Van 7 tot 21 juni, tijdens de openingsuren van het stadhuis
Op weekdagen van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur, op donderdag van 17.00 tot 20.00 uur.
Gesloten op pinkstermaandag


Zaterdag 15 juni

Multicultureel feest - Halle Zonder Grenzen

Halle is een thuis voor mensen uit de hele wereld. Al die verschillende culturen maken de stad. Proef er zelf van op zaterdag 15 juni tijdens het Multicultureel Feest op 't Stroppen. Je kan er genieten van lekker eten uit de hele wereld aan democratische prijzen. Exotische dans- en muziekoptredens brengen je helemaal in vakantiestemming. Kinderen kunnen hun hartje ophalen aan de leuke kinderanimatie en uiteraard is er, zoals elk jaar, een sporttornooi.

Dit jaar slaan we een brug naar Palestina met eetstandjes en optredens uit de regio.

Waar?
Guido Gezellestraat, Halle

Wanneer?
Zaterdag 15 juni vanaf 15.00 uur